ZANZIBAR

Kérdezz a Zanzibartól! Jancsi válaszai


Gondoltad volna, hogy egyszer ilyen híres leszel?
-Köszönöm a kedves kérdést. Jó a csapatban, de híresnek nem érzem magam. Michael Jackson híres.

Van valamilyen kedves emléked, ami a zenekarhoz kötött a csatlakozásod előtt? Ha igen, megoszthatnád velünk.
-Ritával együtt tanítottunk a Budapest Rocksuliban és zenéltünk is együtt a Zanzibar előtt. A Budapest Rocksuli tanári karával Joubert Flóra /Nagy János trió/ (dob) Terecskei Rita /Zanibar/ (ének), Fehérvári Attila /Special Providence/ (basszusgitár) és jómagam 2 nap alatt 12 koncertet azaz úgynevezett workshop-ot tartottunk Lillafüreden és Balatonalmádin. Különlegesen hosszú volt.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?
– A kislányom

Van kedvenc számod a Zanzi-repertoárból? Ha igen, akkor melyik az?
– Sok van! Ez had legyen meglepetés. Annyit elárulok, hogy a 2018-as év teljes setlistje.

Hogy èrzed a Zanzi zenéjét? Nem áll távol tőled ?
Kimondottan élvezetes játszani a dalokat. Egyáltalán nem áll távol tőlem ez a műfaj. Több hölgy énekessel dolgoztam már az év(tized)ek során jazz, soul, funk műfajokban is.

Zanzibar előtt hol gitataroztál, merre?
– Elég nehéz feladat lenne számomra összeírni a teljes listát, engedd meg, hogy a teljesség igénye nélkül említsek párat: Crash, Amnezia, Atrakció (War Pigs), HoneyFlak, Mother Funker, Sárdi Barbara, Voice, Cry Free Dee Purple Cover band, K3,

Mióta Gitaroztok és mióta ismeritek az együttest?
– 80’-as évek vége fele kezdtem el ismerkedni a hangszerrel. A Zenekarból Ritát,  már korábban személyes barátság révén ismertem. Sidit belépésem előtt körülbelül két hónappal ismertem meg.

Milyen a csapattal dolgozni?
-Színpadon abszolút örömzenélés van. A dal írás, dal szerzés és egyébb háttér munkákban minden zenekar működése más és más. Ezeknek a folyamatoknak a megismerése és elsajátítása most is zajlik.

Mi a véleményetek az extrém sportokról, Próbáltatok/űztök -e valamilyen extrém sportot? És mi a véleményetek a paintballról?
– Ejtőernyőzés, (kempó, judo) motorozás bejött nagyon, de ma már első az egészség, épség és a család no és persze a zenélés! Paintball király lehet csapatban, mint stratégiai játék tetszik, de sajnos a sérülés veszély is nagy, ezért igazán nem vonz.

A zenész berkekben sok ember döbbenten és furán vette tudomásul hogy a Zanzi tagja lettél. Miért ??
-Talán mert az elmúlt 10 év során főként progresszív rock zenét játszottam. Sokan a K3 (Kállai trió) instrumentális (ének nélküli) rock zenekarom révén ismernek itthon és külföldön is. Ez a zene a Zanzibartól merőben eltérő gitárcentrikus zene. Bár aki régóta ismer az tudja rólam, hogy jazz, rock, blues, funk műfajú zenekarokkal és énekes hölgyekkel is zenéltem.

A K3 után nem fura nagy stábbal dolgoznod ??
-Sajár stábbal már dogoztam, de ilyen nagy saját zenekari stábbal még nem. Nem fura, hanem szuper! Mivel a stáb szuper!

Miért vannak ,,lefejezve” a gitárjaid?
-Imádom a fejnélküli azaz „headless” gitárokat. Amellett hogy különleges a kinézetük a gitár tartása is nagyon kényelmes. Régi nagy álmom volt egy ilyen gitár. Mivel itthon nem lehetett kapni, készítettem magamnak egyet aztán még egyet.

Milyen zenei sikereid vannak eddig?
-Sikereim helyett inkább úgy válaszolnék, hogy legnagyobb élményeim. Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddigi pályafutásom sorám olyan zenészekkel dolgozhattam együtt akik nagy hatással voltak rám, valamint fiatalkorom kedvenc előadói voltak, olyanokkal zenélhettem akiknek a zenéjén felnőttem. Engedd meg, hogy csak egy pár nevet említsek a teljesség igénye nélkül:
Schmiedl Tamás (Moby Dick, Bloody Roots) Papp Gyula (Skorpió, Dinamit) Jordan Rudess (Dream Theater), Atma Anur ( Greg Howe, Joe Satriani, Living Colour) Carmine Appice (Rod Stewart, Jeff Beck, Ozzy Osbourne) Vinny Appice (Black Sabbath, Dio) Stuart Hamm (Steve Vai, Joe Satriani)

Hány zenekarnak voltál a tagja?
-Állandó zenekar aminek tagja voltam körülbelül 10.

Milyen úton kerültetek a Zanzibár együttesbe?
Ritával már régóta ismertük egymást, a Budapest Rocksuliban együtt tanítottunk, valamint zenéltünk is együtt.