ZANZIBAR

Kérdezz a Zanzibartól! Miki válaszai

A mai kérdésekre Mikitől kapjuk meg a válaszokat.

A 20. születésnapotokra terveztek-e újabb könyvet kiadni, pontosabban lesz-e folytatása az első könyvnek? Mi történt veletek az elmúlt években?

Jó ötlet! Gondoltunk már rá, hogy annyi minden történt az első könyv óta hogy akár  meg lehetne írni a folytatást de nem tudom mikor lesz belőle könyv de ha egyszer leírnánk csak ezt az utóbbi 5 évet, huuhh na az érdekes lenne…. Nem olyan egyszerű egy zenekart csinálni, mint ahogy azt sokan gondolják főleg 18 éven át. Aki azt gondolja ez valami könnyű élet, annak azt ajánlom,csináljon egy bandát, próbálja ki!
Kerestük az utunkat, sokat utaztunk koncerteztünk. Sok ember megfordult a zenekar körül akikkel megpróbáltunk együtt dolgozni. Zenészek, menedzserek, road-ok.Van akivel nagyon jól sikerült és van persze akivel egyáltalán nem és már a nevüket sem tudom. Mikor végre Sidi távozása után helyreállt a rend, elkészítettük a Mindent lehet cd-t. Hosszú út vezetett odáig, volt olyan időszak amikor nem is hittem már, hogy lesz még valaha új Zanzibár lemez. Ezért nekem ez a cd nagyon sokat jelentett, ez volt számomra a kézzelfogható bizonyítéka, hogy a zenekar újra él és működik és ismét jó emberek vesznek minket körül. Az meg, hogy aranylemez is lett az még plusz energiákat adott az egész zenekarnak

Sidivel ugyanúgy tartjàtok a kapcsolatot?

Ezt kérdezik tőlem az emberek a legtöbbet.
Természetesen igen, tartjuk a kapcsolatot, jóban vagyunk. Persze nem olyan szinten mint régen, hiszen ő már Deberecenben él. Rég nincs már egyikünkben sem semmi rossz érzés ezzel a dologgal kapcsolatban, mindenki elfogatdta, hogy nem akart ő nekünk semmi rosszat, ahogy mi sem neki. Ami történt,  nem ellenünk történt hanem egyszerűen csak a világ állandó változása amihez meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Azóta is sokat segít nekünk Sidi például a Mindent lehet cd borítót is ő tervezte de aki olvasta  belül a borítót annak ez nem új.

Miért van öt húr a gitárodon? Általában négy húros basszusgitárokat használnak, nem?

Valóban a 4 húros a legelterjedtebb de sokan használnak 5 húrost. Egyébként van 6, és 7 húros basszgitár is.
Én azért választottam 5 húrost, mert a Zanzibar-ban egy csomó dalt a normál (E) hangolásnál egy hanggal lejjebb (D-re) lehangolt gitárral játszunk, ami Rita hangfekvésének jobban áll.
Ezért koncerteken a gitárokat cserélgetni kell. Nekem az 5. húr egy mélyebb (H) húr ezen megvannak a mélyebb hangok a “lehangolt” dalokhoz is, így nekem nem kell gitárt cserélgetni ami sokkal egyszerűbbé teszi az életet. Vannak olyan nóták is amik 5 húrra íródtak pl. a Ha megtalálszt-t nem is lehetne 4 húron eljátszani.

Mi a kedvenc rajzfilmed?  

Jamie és a csodalámpa

 Egy videoklipet mi alapján választotok ki egy (aktuális) albumotokról? Mi motivál titeket? Mikor várható új videó klip vagy dal?

Ez nálunk nem egyszerű kérdés. Tavaly, mikor megjelent a lemez, annyira nem tudtunk dönteni, hogy egyszerre 4 dalra is csináltunk kép anyagot  “Négy az egyben a próbateremben” cimmel.

www.youtube.com/watch?v=T6Xm6NC6iFU

Általában az alapján döntünk, hogy melyik dalokat találjuk a legjobbnak és szánjuk rádió játszásra.
Ősszel tervezünk egy jó kis dallal kijönni ami egyben egy érdekesség is lesz és szerintem szeretni fogjátok. A napokban folynak a studió felvételek  lehet, hogy már nyáron eljátszuk egy-egy koncerten de erről többet most még nem mondhatok, előbb legyen kész a dal.